Αυξητικη στηθους

 Η αύξητική στήθους που λέγεται και προσθετική στήθους είναι η πιο δημοφιλής επέμβαση στην πλαστική χειρουργική, σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία που ανακοίνωσε o Aμερικανικός σύλλογος των πλαστικών χειρουργών (ASPS).

Κάθε χρόνο, περίπου 300.000 γυναίκες υποβάλλονται σε αυξητική στήθους στις ΗΠΑ.Στην Ελλάδα η ζήτηση αυξάνει συνέχεια κάθε χρόνο .

Πότε μια γυναίκα είναι υποψήφια για την επέμβαση
 1.  Η πρώτη ένδειξη για την επέμβαση της αύξησης του μαστού είναι ο μικρός μαστός (ανεπαρκής όγκος μαστού). Αυτή η υποπλασία, όπως λέγεται, μπορεί να είναι είτε το αποτέλεσμα μιας ελλειπούς ανάπτυξης είτε να είναι το αποτέλεσμα μιας εκφυλιστικής διαδικασίας. Η τελευταία εμφανίζεται σαν πτώση του μαστού ή ψευδοπτώση (άδειος η ξεφούσκωτος μαστός). Η αύξηση του μαστού με το κατάλληλο μεγέθους ένθεμα διορθώνει τη πλειονότητα των περιπτώσεων, εκτός και αν υπάρχει μεγάλου βαθμού πτώση (2ου-3ου βαθμού) οπότε ίσως απαιτηθεί και ανόρθωση του μαστού μαζί με την αύξηση, για να φθάσουμε σε ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα.
 2. Η δεύτερη ένδειξη για την επέμβαση αποτελεί συνέχεια της πρώτης μια και αφορά τη ψυχολογία μιας νεαρής κοπέλας η μιας μεγαλύτερης σε ηλικία γυναίκας με μικρό και υποπλαστικό μαστό. Γυναίκες που θέλουν να κάνουν αύξηση των μαστών τους νιώθουν οτι το στήθος τους είναι λίγο και έχουν αμφιβολίες για τη θηλυκότητα τους. Αυτό τις οδηγεί πολλές φορές σε έλλειψη αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης. Κάποιες επίσης νιώθουν οτι αυτή η διαταραχή να αποτελεί εμπόδιο στην ερωτική τους ζωή. Είναι εντυπωσιακό πως αλλάζει μετα την εγχείρηση η όλη συμπεριφορά τους και οι σχέσεις με το περιβάλλον η το σύντροφο τους

Η πορεία προς την επέμβαση

Αφορά:

 1. Τη συνάντηση με το πλαστικό χειρουργό.
 2. Την επιλογή του μεγέθους του ενθέματος
 3. Την εγχείρηση και
 4. Την μετεγχειρητική πορεία.

 

1. Στο ραντεβού με τον γιατρό θα πρέπει να αναφερθεί όλο το ιατρικό ιστορικό και ο θεράπων να καταγράψει με επιμέλεια το οικογενειακό ιστορικό δίνοντας προσοχή στην ύπαρξη κακοηθειών του μαστού στην οικογένεια. Το ιστορικό ακολουθεί η κλινική εξέταση και η ψηλάφηση του μαστού. Ο προεγχειρητικός εργαστηριακός έλεγχος (αίματος, πήξεως, ΗΚΓ, α\α θώρακος) θεωρείται επιβεβλημένος πριν από επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής. Ο πλαστικός χειρουργός θα πρέπει να εκτιμήσει επίσης, εάν θα γίνει μαστογραφία πριν από την επέμβαση.

2. Πολλές μέθοδοι έχουν προταθεί σε μια προσπάθεια να υπολογίσει κάποιος τι μέγεθος ένθεμα απαιτείται για κάθε περίπτωση. Αυτές που χρησιμοποιώ λαμβάνουν χώρα στο ιατρείο και αφορούν

Είδη ενθεμάτων

Τα είδη των ενθεμάτων που κυκλοφορούν είναι αυτά της τραχείας επιφάνειας και αυτά της λείας. Όσο αναφορά τη προβολή που προσφέρουν διακρίνονται στα Low, Moderate και στα High profile ενώ μια τελευταία εξέλιξη αποτελούν τα Cohesive (Συμπαγή) που μένουν να αποδείξουν τη μακροχρόνια αποτελεσματικότητα τους. Τα ανατομικά τέλος (Σταγονοειδή) έχουν πιο συγκεκριμένες ενδείξεις. Εάν θέλετε να διαβάσετε περισσότερα για τα Cohesive ενθέματα σιλικόνης μπορείτε να επισκεφθείτε το εξειδικευμένο site μας: http://www. breast-surgery. gr/typoi_enthematon. php

Δείτε στο βίντεο τον κο Καποσίτα να αναλύει τα τεχνικά χαρακτηριστικά των τύπων των ενθεμάτων που χρησιμοποιούμε στην αυξητική στήθους.

3. Η εγχείρηση πραγματοποιείται είτε με γενική είτε με τοπική αναισθησία και sedation (παρουσία αναισθησιολόγου). Οι πιο δημοφιλείς τεχνικές που μας δίνουν τη δυνατότητα της αύξησης του μαστού είναι με τομή στο κάτω μέρος του μαστού, η στη θηλαία άλω, η στη μασχάλη. Η κάθε μέθοδος έχει τα υπέρ και τα κατά. Όλες οι λεπτομέρειες συζητούνται εκτενώς πριν το χειρουργείο μια και κάθε αυξητική επέμβαση είναι μια ξεχωριστή περίπτωση και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται. Το ένθεμα τοποθετείται κάτω από τον αδένα η κάτω από τον μύ. Η κάθε τοποθέτηση έχει διαφορετική ένδειξη και διαφορετική νοσηρότητα. Η διάρκεια της επέμβασης είναι περίπου 1-1\2 ώρες.

Νέα τεχνική Αύξησης του στήθους με τοποθέτηση του ενθέματος Subfascial (SF Technique)

Ανατομία της περιοχής του στήθους (Θωρακικός μύς, fascia-περιτονία του μυός, μαστικός αδένας)

Τοποθέτηση της σιλικόνης κάτω από τον μαστικό αδένα

Νέα τεχνική subfascial:Τοποθέτηση της σιλικόνης κάτω από την περιτονία-fascia

Τοποθέτηση της σιλικόνης κάτω από τον θωρακικό μύ

Η αύξηση του στήθους γίνεται έως τώρα με την τοποθέτηση του ενθέματος κάτω από τον αδένα η κάτω από τον μείζονα θωρακικό μύ. Και οι δύο θέσεις έχουν υπέρ και κατά και έχουν τους υποστηρικτές τους.

Πάντως αυτό που κάνει κάποιους πλαστικούς χειρουργούς να χρησιμοποιούν το μείζονα θωρακικό είναι η καλύτερη κάλυψη του ενθέματος καθώς επίσης η μείωση της αίσθησης του ενθέματος αλλά και η μείωση του rippling των ζαρωμάτων δηλαδή κατά την ψηλάφηση γύρω από το ένθεμα. Βέβαια υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που αν και η τοποθέτηση έχει γίνει κάτω από τον μύ έχουν σε υψηλό ποσοστό αυτά τα σημεία.

Ο μυς δεν είναι δυνατόν να καλύψει όλο το ένθεμα όταν τοποθετούμε μεγάλα ενθέματα. Απο την άλλη πλευρά οι υποστηρικτές της τοποθέτησης του ενθέματος κάτω από τον αδένα βλέπουν πολλές φορές ένα στρογγύλεμα του μαστού στον πάνω πόλο όπως και σε γυναίκες με λεπτό δέρμα και λίγο αδενικό ιστό την εικόνα του rippling (ζαρώματα).

Η νέα τεχνική τοποθέτησης των ενθεμάτων κάτω από την περιτονία-θήκη του μείζονα θωρακικού μυός για την αυξητική του στήθους έχει αναδειχθεί σε μια επαναστατική λύση. Αυτή η επιτυχημένη τεχνική δίνει ένα άριστο αισθητικό αποτέλεσμα στο στήθος μια και περιορίζει την στρογγυλάδα του πάνω πόλου των μαστών.

 

Τι ακριβώς είναι το πλάνο subfascial και που τοποθετείται το ένθεμα;

Το subfasial πλάνο είναι αυτό που βρίσκεται κάτω από την βαθειά περιτονία του θώρακα αλλά και την περιτονία που επαλείφει τον μείζονα θωρακικό μύ. Ο μαστός είναι προσκολλημένος πάνω σ’αυτή την περιτονία κατά τα ανω 2/3. Το ένθεμα τοποθετείται πλήρως κάτω από την περιτονία η οποία καλύπτει εκτός από τον μείζονα θωρακικό μυ και τους άλλους μύς όπως τον πρόσθιο οδοντωτό αλλά και τον ορθό και λοξό κοιλιακό μύ. Τα ενθέματα που χρησιμοποιούμε είναι τραχείας επιφανείας cohesive gel (συμπαγούς σιλικόνης) και η προτεινόμενη τομή είναι αυτή της υπομαστικής γραμμής 3-3. 5 cm.

Πότε ενδείκνυται η τεχνική;

Θέλοντας κάποιος να εκτιμήσει ένα αποτέλεσμα αυξητικής του στήθους θα χρειαζόταν να αναλύσει τις εξής κατηγορίες:

Τα πλεονεκτήματα της Τεχνικής Subfascial

Συνεπώς εφαρμόζοντας την νέα τεχνική παίρνουμε τα υπέρ της μιάς και της άλλης τεχνικής ενώ αποφεύγουμε τα μειονεκτήματά τους:

 1. Αποφεύγουμε την δυσμορφία η την παραμόρφωση του ενθέματος.
 2. Έχουμε αρκετό ιστό για να καλύψουμε το ένθεμα και να αποφύγουμε την ψηλάφηση των άκρων του ενθέματος.
 3. Δεν έχουμε ζαρώματα στον πάνω πόλο του στήθους.
 4. Έχουμε λιγότερο τραύμα κατά την επέμβαση συνεπώς πιο γρήγορη ανάρρωση.
 5. Ο μύς από πίσω πιέζει το ένθεμα και το κάνει πιο μαλακό και συνεπώς πιο φυσικό.
 6. Επιτυγχάνουμε πληρότητα στον άνω πόλο του στήθους και αισθητικά φαίνεται πιο προβολικό και πιο φυσικό.
 7. Δεν έχουμε πτώση του στήθους γιατί η περιτονία κρατάει το ένθεμα μεταξύ της επιφανειακής περιτονίας του scarpa αλλά και της εν τω βάθει περιτονίας του μαστού, μεταξύ πρόσθιων και οπίσθιων καθεκτικών συνδέσμων

4. Στο τέλος του χειρουργείου τοποθετείται στη γυναίκα ένα ανάλαφρο στηθόδεσμο που θα παραμείνει για 2-3 εβδομάδες. Η ασθενής φεύγει για το σπίτι της μετά από λίγες ώρες, η το επόμενο πρωί οπότε και κάνουμε τη πρώτη αλλαγή. Χορηγούμε αντιβιοτικά για προληπτικούς λόγους. Συστήνουμε στη χειρουργημένη την έναρξη ήπιου μασάζ στο στήθος μετά την 6η ημέρα. Αυτό βοηθά να κρατά τη θήκη όπου τοποθετήθηκε το ένθεμα ανοικτή ενώ παράλληλα μειώνεται η ανησυχία της ασθενούς σχετικά με την επαφή της με το νέο στήθος.

Επιπλοκές αν παρουσιασθούν αντιμετωπίζονται ενώ ο σχηματισμός κάψας που στη δεκαετία του 80 ήταν ένα πρόβλημα σήμερα είναι σπάνιο λόγω της νέας γενιάς των ενθεμάτων.

Δείτε ενα σύντομο βίντεο όπου 4 κοπέλες που υποβλήθηκαν σε αυξητική στήθους με την τεχνική μας περιγράφουν την εμπειρία τους αμέσως μετά την επέμβαση και πώς η καθε μια βίωσε την ανάρρωση.

 Η φυσική εξέλιξη του μαστού μετά την επέμβαση

Η γυναίκα ενσωματώνει το ένθεμα σύντομα στο σώμα της, ενώ ο περιοδικός προληπτικός έλεγχος του μαστού δεν εμποδίζεται (Μαστογραφία, Υπέρηχοι, Μαγνητική τομογραφία). Η σχέση του ενθέματος με τη καρκινογένεση του μαστού είναι αρνητική πράγμα που έχει επιβεβαιωθεί από πολλές μελέτες.

Γυναίκες όμως με οικογενειακό ιστορικό κακοήθειας του μαστού πρέπει να ελέγχονται με μαστογραφία πριν την επέμβαση.

My Google+ Profile

 

 

Αυξηση Στηθους. Φωτογραφίες