Διπλοσάγονο ή προγούλι: Αιτίες και αντιμετώπιση

Διπλοσάγονο-προγούλιΌλοι θέλουμε όταν βλέπουμε τον εαυτό μας στον καθρέφτη η γραμμή του πηγουνιού μας να είναι ευθεία και τεντωμένη. Πολλοί όμως έχουν υπερβολικό λίπος που δημιουργεί το διπλοσάγονο που ουσιαστικά είναι τοπικό λίπος κάτω από το πηγούνι.

Πολλοί παράγοντες δημιουργούν το διπλοσάγονο όπως είναι το τοπικό λίπος,το μικρό πηγούνι,η κληρονομικότητα,η χαλάρωση του δέματος κλπ.

 Πρέπει να ξέρετε ότι το διπλοσάγονο αφορά των 68% των ανθρώπων.

Οι ασκήσεις που αφορούν την περιοχή βοηθούν λίγο αλλά η πλαστική χειρουργική μπορεί να βοηθήσει πολύ περισσότερο.

Αιτίες

Το διπλοσάγονο οφείλεται σε πολλούς παράγοντες όπως η ηλικία,η κακή διατροφή,και η κληρονομικότητα. Το διπλοσάγονο είναι τοπικό λίπος κάτω από το πηγούνι. Κάθε παράγοντας μπορεί να δημιουργήσει μόνος του ή σε συνδυασμό το διπλοσάγονο.

Ο Κος Καποσίτας κατά την κλινική εξέταση μπορεί να καταλάβει τις αιτίες που δημιουργούν το προγούλι και ανάλογα με την αιτία να να σας δώσει την λύση για την διόρθωση του.

Ηλικία

Με την πάροδο της ηλικίας αρχίζει να χαλαρώνει το δέρμα και οι μυς του λαιμού. Η χαλάρωση του δέρματος δημιουργεί την εικόνα του διπλοσάγονου κάτω από το πηγούνι.

Σε αυτή την περίπτωση μπορεί η λιποαναρρόφηση να μην μπορεί να δώσει λύση και να απαιτηθεί κάποια άλλη θεραπεία πλαστικής χειρουργικής είτε επεμβατική ή μη επεμβατική.

Δίαιτα και βάρος

Η αύξηση του βάρους του σώματος οδηγεί σε αύξηση του τοπικού πάχους σε διάφορα σημεία. Ο λαιμός είναι μια περιοχή που θεωρείται αποθήκη τοπικού λίπους. Συνεπώς μπορεί σε αυτή την περίπτωση για λόγους κληρονομικούς να έχουμε την δημιουργία διπλοσάγονου σε άτομα με προδιάθεση.

Κληρονομικότητα

Η κληρονομικότητα παίζει σημαντικό ρόλο σε διάφορες παθήσεις του ανθρωπίνου σώματος. Στην περίπτωση του διπλοσάγονου βλέπουμε άτομα να έχουν οικογενή κληρονομική προδιάθεση και μάλιστα με την ίδια κατανομή και αιτία. Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να δούμε στην κλινική εξέταση, ότι η αιτία που δημιουργεί το διπλοσάγονο είναι ίδια μεταξύ γονέων και παιδιών.

Θέση

Η μη καλή θέση του λαιμού μπορεί να αποδυναμώσει τους μύς της περιοχής του λαιμού αλλά και της περιοχής του πηγουνιού.Αυτή είναι μια άλλη αιτία που μπορεί να δημιουργήσει την εικόνα του διπλοσάγονου.Υπάρχουν ασκήσεις που μπορεί ο ασθενής να εκτελεί με σκοπό την τόνωση των μυών της περιοχής.

Μικρό υποπλαστικό πηγούνι

Ένα μικρό και υποπλαστικό πηγούνι μπορεί να επιδεινώσει την εικόνα ενός διπλοσάγονου ή ακόμα να το κάνει να φαίνεται σαν διπλοσάγονο λόγω μη ικανοποιητικής προβολής του πηγουνιού.

Πολλές φορές ένα ένθεμα για αύξηση της προβολής του πηγουνιού μπορεί από μόνο του να διορθώσει το πρόβλημα. Η επέμβαση αυτή λέγεται γενειοπλαστική.

Αντιμετώπιση με πλαστική


1.Λιποαναρρόφηση στο πηγούνι

Η λιποαναρρόφηση στο πηγούνι χρησιμοποιείται όταν υπάρχει καθαρό λίπος τοπικά κάτω από το πηγούνι. Η επέμβαση γίνεται σε εξωτερική βάση,μέσω μικρών κανουλών και η γυναίκα φεύγει αμέσως φορώντας ενα strap για 10 ημέρες,Προσοχή όμως εάν υπάρχει χαλάρωση του δέρματος και του πλατύσματος, του μυός κάτω από το πηγούνι οπότε θα χρειασθεί και face/neck lift.

2.Λίφτινγκ λαιμού

Στην περίπτωση αυτή το διπλοσάγονο οφείλεται σε χαλάρωση του δέρματος και ίσως του πλατύσματος του μυός που είναι κάτω από το δέρμα του λαιμού και του πηγουνιού. Εάν υπάρχει και τοπικό λίπος τότε και μια μίνι λιποαναρρόφηση μπορεί να συνδυασθεί μαζί με το λίφτινγκ του λαιμού. Φυσικά σαν επέμβαση το λίφτ έχει περισσότερη ανάρρωση.


3.Γενειοπλαστική - ένθεμα στο πηγούνι

Προγούλι

Σε αυτή την περίπτωση το διπλοσάγονο επιδεινώνεται από το μικρό πηγούνι. Η απλούστερη λύση είναι ένα ένθεμα στο πηγούνι και αυτό αλλάζει το προφίλ του προσώπου. Περισσότερα μπορείτε να δείτε στις φωτογραφίες μας στην θέση γενειοπλαστική

4.Kybella


Το Kybella είναι ενα ενέσιμο υλικό που έχει σκοπό να καταστρέψει τα λιποκύτταρα διασπώντας τα. Το FDA έχει εγκρίνει το υλικό για την θεραπεία του διπλοσάγονου που οφείλεται σε τοπικό λίπος. Περιλαμβάνει μια σειρά από ενέσεις κάτω από το πηγούνι για την θεραπεία του μέτριου και μεγάλου διπλοσάγονου. Οι ενέσεις περιλαμβάνουν μια ουσία που υπάρχει στο σώμα μας και λέγεται δεοξυχολικό οξύ και βοηθάει στην απορρόφηση των λιποκυττάρων. Μπορεί να έχετε μετά κάποιο πρήξιμο η μικρές μελανιές. Το Kybella ενδείκνυται σε άτομα με σταθερό βάρος. Αν και καταστρέφει τα λιποκύτταρα κάποια απο αυτά μένουν και αν κάποιος/α πάρει βάρος μπορεί να οδηγήσει τα λιποκύτταρα σε αύξηση του μεγέθους. Είναι μια μη χειρουργική μέθοδος αλλά θέλει επαναλαμβανόμενες θεραπείες για να πάρετε το τελικό αποτέλεσμα.

5.Άλλες θεραπείες

Υπάρχουν στο εμπόριο και άλλες μη χειρουργικές θεραπείες όπως οι ραδιοσυχνότητες RF, FaceTite, Profound RF, Thermage,Coolsculturing,και φυσικά πολλά τρικς με ασκήσεις που έχουν μέτρια αποτελέσματα.

 

Άμεσο λίφτινγκ λαιμού