Κοιλιοπλαστική - πλαστική κοιλίας

Η επέμβαση της κοιλιοπλαστικής είναι μια επέμβαση της πλαστικής χειρουργικής η οποία έκανε την εμφάνιση της την δεκαετία το 60 και έκτοτε εξελίχθηκε πολύ. Η επέμβαση γίνεται όταν υπάρχει χαλαρό δέρμα στην κοιλιά και διάταση των κοιλιακών μυών. Ο σκοπός της είναι η κοιλιά να τεντώσει αφαιρώντας το χαλαρό δέρμα και λίπος και παράλληλα να ενισχυθούν οι ορθοί κοιλιακοί και λοξοί μύες. Το αποτέλεσμα είναι μια κοιλία επίπεδη και λεία.

Το δέρμα και οι μύες της κοιλιάς μετά από εγκυμοσύνες,αυξομειώσεις βάρους,κακή διατροφή,της έλλειψης γυμναστικής, χαλαρώνουν, και χάνουν την ελαστικότητα τους και αδυνατούν συνήθως να επανέλθουν στην προηγούμενη κατάσταση τους παρά της προσπάθειας με την γυμναστική και τα προγράμματα διατροφής.

Σ’ αυτές τις περιπτώσεις η κοιλιοπλαστική είναι η επέμβαση που μπορεί να δράσει αποτελεσματικά μια και αφαιρεί το χαλαρό δέρμα της κοιλιάς αφαιρώντας το και δυναμώνοντας τους κοιλιακούς μύες με ειδικά ράμματα. Έτσι η κοιλιά δεν γίνεται μόνο επίπεδη αλλά και η μέση γίνεται πιο λεπτή.

Πολλοί παράγοντες επηρεάζουν το αποτέλεσμα της επέμβασης σε κάθε υποψήφιο και αυτό εξαρτάται από την ελαστικότητα του δέρματος, τον σωματότυπο και την ιδιαιτερότητα του κάθε ατόμου για καλή επούλωση των τραυμάτων. Θα πρέπει να ξέρουν οι καπνιστές ότι το κάπνισμα επηρεάζει την επούλωση των τραυμάτων.

Η επέμβαση δίνει μια άλλη εμφάνιση στο σώμα και αλλάζει την ψυχολογία του ατόμου. Θα πρέπει να σας ενημερώσουμε ότι όλες οι περιπτώσεις δεν είναι ίδιες και η επέμβαση τροποποιείται ανάλογα με το πρόβλημα του καθένα και της καθεμιάς.

Δείτε το βίντεο με την επέμβαση

επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής

Υποψήφιες-οι

Πολλοί και πολλές βλέπουν ότι παρά την γυμναστική και τα προγράμματα διατροφής δεν μπορούν να τεντώσουν το χαλαρό δέρμα στην περιοχή της κοιλιάς.
Η πλαστική κοιλίας-κοιλιοπλαστική δίνει την δυνατότητα να φύγει το λίπος αλλά και το χαλαρό δέρμα από την κοιλιά και παράλληλα να αυξήσει τον τόνο των ορθών κοιλιακών μυών.

Καλή υποψήφια-ος είναι αυτός με σχετικά καλές αναλογίες βάρους/προς ύψος (BMI < 34) με χαλαρό δέρμα στην κοιλιά που δεν μπορεί να βελτιωθεί με την γυμναστική ή ακόμα και με την δίαιτα.

Πολλές γυναίκες υποβάλλονται στην επέμβαση μετά από εγκυμοσύνες που οι κοιλιακοί μύες έχουν χαλαρώσει και το δέρμα στην κοιλιά τείνει να κρεμάσει.
Για μια επιτυχή επέμβαση παίζει ρόλο το ιατρικό ιστορικό, αλλά και οι ρεαλιστικές προσδοκίες της υποψηφίας-ου.

Αιτίες χαλαρού δέρματος

Μπορούμε να έχουμε χαλαρό δέρμα στην κοιλιά και χαλαρούς μύες μετά από:

  1. Μεγάλη απώλεια βάρους
  2. Μετά από τοκετούς
  3. Εξέλιξη της γήρανσης
  4. Κληρονομικοί παράγοντες

Τεχνικές

 Ο Allan Matarasso (New York) είναι ο πρώτος που ταξινόμησε την κοιλιοπλαστική σε κατηγορίες. Την λογική αυτή ακολουθούμε και εμείς. Η πιο κοινή είναι η κανονική κοιλιοπλαστική με μεταφορά του ομφαλού. Η κανονική κοιλιοπλαστική σε υγιή άτομα με μικρό BΜI διαρκεί 2 -1/2 ώρες περίπου και η μίνι κοιλιοπλαστική που αφορά την κοιλιοπλαστική μόνο κάτωθεν του ομφαλού διαρκεί 1-1/2 ώρες και δεν γίνεται νέο-τοποθέτηση του ομφαλού παρά μόνο μετακίνηση πρός τα κάτω.

Πριν από κάθε επέμβαση γίνεται λήψη του ιατρικού ιστορικού στο ιατρείο και εργαστηριακός έλεγχος στην κλινική.

1. Κανονική κοιλιοπλαστική (full tummy tuck-abdominoplasty)

Κοιλιοπλαστική

Γίνεται μια τομή από το ένα λαγόνιο έως το άλλο που περνά άνωθεν του εφηβαίου.

  1. Γίνεται μια τομή γύρω από τον ομφαλό για ελευθρωθεί από το δέρμα που είναι ενωμένος
  2. Το δέρμα μαζί με το λίπος παρασκευάζεται με cautery (bobby) από το κοιλιακό τοίχωμα και αποκαλύπτονται οι μύες και η περιτονία που πρόκειται να ενισχυθούν με ράμματα.
  3. Το δέρμα-λίπος που περισσεύει αφαιρείται και το υπόλοιπο ράβεται με εσωτερικά ράμματα και κόλλα ιστών.
  4. Ο ομφαλός στο τέλος αναδύεται στην νέα του θέση μέσω μιας μικρής τομής και ράβεται στο δέρμα.
  5. Πολλές φορές συνδυάζεται και λιποαναρρόφηση στα love handles.
  6. Τοποθέτηση παροχετεύσεων κενού (αν είναι απαραίτητες) και κατάλληλη επίδεση και εφαρμογή μιας ειδικής ζώνης κοιλίας.

 

 

τελική σύγκλειση της επέμβασης και τοποθέτηση του νέου ομφαλού

 

Ασυμμετρία μαστών

κανονική κοιλιοπλαστική με νέο ομφαλό (από το αρχείο μας)

2. Κοιλιοπλαστική-Νέα μέθοδος PTS no pain-no drain χωρίς πόνο και παροχετεύσεις

Η νέα μέθοδος κοιλιοπλαστικής βασίζεται στην τοποθέτηση ειδικών ραμμάτων PTS (progressive tension sutures) μεταξύ του δέρματος-λίπους και απονευρώσεων των κοιλιακών μυών και γίνεται σε δυο διαστάσεις η μια είναι κάθετη και η δεύτερη οριζόντια σταδιακά, κλείνοντας την κοιλιοπλαστική εσωτερικά από πάνω προς τα κάτω με τα ειδικά ράμματα PTS χωρίς να αφήνουμε κενό.
Διαβάστε περισσότερα για την νέα μέθοδο εδώ......

3. Μίνι κοιλιοπλαστική (mini tummy tuck-abdominoplasty)

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της:

 

Ασυμμετρία μαστών

 

Χαρακτηρίζεται:

4. Εκτεταμένη κοιλιοπλαστική (extended abdominoplasty)

Ασυμμετρία μαστών

Η εκτεταμένη κοιλιοπλαστική είναι μια πλαστική κοιλίας που επεκτείνεται προς τα πλάγια ανάλογα με το περίσσευμα του δέρματος. Η εκτεταμένη κοιλιοπλαστική αφορά άτομα με πιο μεγάλες απώλειες βάρους που είναι το αποτέλεσμα μιας δίαιτας ή μιας χειρουργικής επέμβασης στομάχου.

5. Υψηλή πλαγίας τάσης κοιλιοπλαστική (High lateral tension tummy tuck)

Πρόκειται για κανονική κοιλιοπλαστική που παίρνει λίγο παραπάνω σε χρόνο.Η κανονική πλαστική κοιλίας τεντώνει τους μύες σε κάθετο πλάνο.Αυτή η μέθοδος γνωστή σαν high lateral tension abdominoplasty πλήν της κάθετης ενίσχυσης των μυών κάνει και οριζόντια με αποτέλεσμα καλύτερο τέντωμα στην κοιλά και στην μέση.

6. Κυκλική κοιλιοπλαστική (Circumferential abdominoplasty)

Πρόκειται για μια εκτεταμένη κοιλιοπλαστική με ανόρθωση των γλουτών. Η διαδρομή της τομής είναι γύρω-γύρω από το σώμα και η επέμβαση ονομάζεται επίσης και σωματικό λίφτινγκ (body lift ή belt lipectomy).Η επέμβαση αυτή είναι κατάλληλη για άτομα που έχουν χάσει πολλά κιλά μετά από επέμβαση κατά της παχυσαρκίας ή με διατροφή και είναι σταθεροποιημένα στα κιλά για αρκετό διάστημα (post-bariatric plastic surgery).

7.Κοιλιοπλαστική fleur de lis

fleur de lis

Η κοιλιοπλαστική fleur de lis εφαρμόζεται όταν η περίσσεια του δέρματος της κοιλιάς εκτός από κάθετη είναι και οριζόντια οπότε η αφαίρεση του γίνεται σε δυο διαστάσεις μια οριζόντια όπως στη κανονική κοιλιοπλαστική και μια κάθετη στην μέση γραμμή για να πάρει την οριζόντια περίσσεια του δέρματος.

Ανάρρωση μετά την κοιλιοπλαστική

Οι χειρουργημένοι-ες μένουν στην κλινική (1-2 ημέρες) αν και σε μίνι κοιλιοπλαστική μπορούν να αντιμετωπισθούν σαν εξωτερικοί ασθενείς χωρίς να μείνουν μέσα στην κλινική.

Εάν τοποθετηθούν παροχετεύσεις αφαιρούνται σε 48 ώρες. Όλοι παίρνουν αντιβιοτικά για προληπτικούς λόγους και ήπια παυσίπονα τύπου Lonarid-N ή Depon.
Η ανάρρωση εξαρτάται από την έκταση της επέμβασης και το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε κάθε φορά.

Οι χειρουργημένοι νιώθουν πολύ καλά από την αρχή και στις 4 ημέρες είναι σε θέση να κάνουν τις βασικές εργασίες τους.Η κανονική επιστροφή στις βαριές δραστηριότητες θα γίνει μετά από 4 εβδομάδες.

Στην αρχή (πρώτες 3-4 ημέρες) υπάρχει μια ενόχληση αλλά όχι γνήσιος πόνος που φυσικά δεν έχει σχέση με τον πόνο της καισαρικής που είναι πιο έντονος συνήθως. Όλες και όλοι φορούν μια ειδική ζώνη για το διάστημα των 4 εβδομάδων που βοηθάει στην γρηγορότερη ανάρρωση και δίνει ένα αίσθημα σιγουριάς στους χειρουργημένους-ες. Επιπλέον η ζώνη βοηθάει στην μείωση του πρηξίματος-οιδήματος.

Η ουλή από την τομή βελτιώνεται με την πάροδο του χρόνου με την χρήση ειδικής κρέμας για καλύτερη επούλωση.

 

κοιλιοπλαστική και ανόρθωση στήθους

  

 

Κοιλιοπλαστική. Φωτογραφίες