Γενειοπλαστική

Η γενειοπλαστική που λέγεται και πωγωνοπλαστική περιλαμβάνει:

Α:Την γενειοπλαστική για αύξηση της προβολής του πηγουνιού και επίτευξη συμμετρίας με την μύτη και την δημιουργία του θεληματικού πηγουνιού

Β.Την μειωτική-σμίκρυνση του πηγουνιού

Γ:Την μείωση του βάθους της γενειοχειλικής αύλακας

Γενειοπλαστική-πλαστική στο πηγούνι

Α. Τυπική γενειοπλαστική

Η Γενειοπλαστική λέγεται και πλαστική στο πηγούνι και αφορά μια επέμβαση της πλαστικής χειρουργικής που αποσκοπεί στην διαμόρφωση του πηγουνιού είτε με αύξηση, τοποθετώντας ένα ένθεμα συμπαγούς σιλικόνης, είτε με ελάττωση της προβολής του. Η επέμβαση της πωγωνοπλαστικής συνδυάζεται μερικές φορές με πλαστική στην μύτη και λέγεται προφιλοπλαστική.

Στην συνάντηση με τον Κο Καποσίτα θα έχετε την δυνατότητα μέσω του Software που έχουμε (computer-Imaging) να καταλήξουμε στον σχεδιασμό της επέμβασης αλλά και στο μέγεθος του ενθέματος που θα τοποθετήσουμε. Το Software της χειρουργικής προσομοίωσης που διαθέτουμε στο ιατρείο όπως είπαμε δίνει αμέσως την εικόνα που θα έχετε μετά το χειρουργείο.

Στην κλινική εξέταση θα εξετάσουμε την σύγκλειση των δοντιών που είναι πολύ βασική παράμετρος. Το μικρό και υποπλαστικό πηγούνι διορθώνεται με ένα ενθεμα ενώ ένα μεγάλο πηγούνι η μια κακή σύγκλειση δοντιών απαιτεί κεφαλομετρική ανάλυση και πιθανά ορθογναθική χειρουργική. Πάντως αυτό που έχει σημασία κατά την διάρκεια της εξέτασης είναι η ανάλυση του προφίλ του προσώπου μαζί με το πηγούνι. Θα πρέπει να σημειώσουμε εδώ ότι μπορεί μεν ο πλαστικός χειρουργός να προτείνει λύσεις αλλά η απόφαση για το τι θα επιλέξει κάποιος είναι δική του. Μετά από αναλυτική συζήτηση καταλήγουμε στο τελικό πλάνο.

Η επιλογή του κατάλληλου μεγέθους ενθέματος πηγουνιού

Στην διάρκεια της εξέτασης του υποψηφίου στο ιατρείο έχουμε την δυνατότητα να δοκιμάσουμε διάφορα sizers (δοκιμαστικά ενθέματα), να παίρνουμε φωτογραφίες του υποψήφιου και να αναλύουμε στον υπολογιστή πιο μέγεθος ενθέματος είναι κατάλληλο για την περίπτωση του. Τα δοκιμαστικά ενθέματα δίνουν την ευκαιρία τόσο σε εμάς όσο και στους ασθενείς να πάρουν μια εικόνα και να συν-αποφασίσουμε το καταλληλότερο μέγεθος.
Το πρόγραμμα προσομείωσης μας βοηθάει σε πολλές περιπτώσεις που μαζί με τα δοκιμαστικά ενθέματα να σχεδιάζουμε την επέμβαση στο ιατρείο.

 Δείτε τα διάφορα μεγέθη με ενθέματα συμπαγούς σιλικόνης για την γενειοπλαστική.

Sizers Πηγουνιού

ένθεμα στο πηγούνι small-medium-large-extralarge

Η επέμβαση της γενειοπλαστικής διαρκεί από 30 λεπτά έως και 2 ώρες ανάλογα με το πρόβλημα. Η τομή γίνεται μέσα από το στόμα οπότε και δεν υπάρχει εξωτερική τομή. Μπορεί όμως κάποιος υποψήφιος να επιλέξει η τομή να γίνει εξωτερικά κάτω από το πηγούνι.

Η αναισθησία όταν κάνουμε μόνο γενειοπλαστική είναι τοπική με μέθη ενώ όταν συνδυάζεται με ρινοπλαστική είναι γενική. Μετά την επέμβαση της γενειοπλαστικής θα παραμείνετε 1-2 ώρες στην κλινική.


Γενειοπλαστική ανάρρωση

Μετά την επέμβαση θα νιώσετε κάποιες ενοχλήσεις που υποχωρούν στα συνήθη παυσίπονα και ένα μικρό μούδιασμα και τοπικό πρήξιμο που υποχωρούν σταδιακά. Τα ράμματα είναι απορροφήσιμα και δεν χρειάζεται να αφαιρεθούν. Οι χειρουργημένοι τρώνε μαλακές τροφές και πλένουν το στόμα τους με αντισηπτικό διάλυμα για 10 ημέρες.Η επιστροφή στην εργασία γίνεται μετα από 5 ημέρες. Το αποτέλεσμα φαίνεται αμέσως αλλά την τελική μορφή της γενειοπλαστικής θα την έχετε σε 4-6 εβδομάδες.

Β. Μειωτική του πηγουνιού

Μερικοί υποψήφιοι βλέπουν ότι το πηγούνι τους είναι μεγάλο σχετικά με την οστική κατασκευή του προσώπου. Μπορούμε να διαμορφώσουμε το πηγούνι και να πάρουμε μια πιο καλή αρμονία στο πρόσωπο. Στην περίπτωση της μειωτικής του πηγουνιού δεν απαιτούνται ενθέματα. Πρόκειται για επέμβαση που απαιτεί εμπειρία από τον πλαστικό χειρουργό με εξειδίκευση στην χειρουργική του προσώπου (Maxillofacial surgery).

Η επέμβαση

Γίνεται με τοπική αναισθησία και μέθη και πρέπει ο ασθενής να αποφύγει να πάρει ασπιρίνη ή αντιφλεγμονώδη φάρμακα μια εβδομάδα πριν και μετά την επέμβαση. Επιτρέπεται όμως η λήψη Depon ή Lonarid και αυτό γίνεται για να αποφύγουμε τις μελανιές μετά την επέμβαση. Η επέμβαση γίνεται μέσα από το στόμα ή κάτω από το πηγούνι.

Μετά την επέμβαση

Δεν χρειάζεται ο ασθενής να παραμείνει στην κλινική. Χρησιμοποιούνται παυσίπονα, αντιβίωση και στοματικές πλύσεις με αντισηπτικά. Υπάρχει ένα ήπιο οίδημα και πρήξιμο μερικές μέρες αλλά υποχωρεί γρήγορα και ένα προσωρινό μούδιασμα στην περιοχή και υποχωρεί και αυτό σχετικά γρήγορα. Η λοίμωξη είναι εξαιρετικά σπάνια.

 

  

Γ. Μείωση της γενειο-χειλικής αύλακας με ένθεμα


Το πηγούνι αποτελείται από διαφορετικούς ιστούς που συνθέτουν μια μαλακή περιοχή σαν σφαίρα και καλύπτει το οστέινο μέρος του πηγουνιού. Στην κορυφή αυτής της μαλακής σφαίρα βρίσκεται μια οριζόντια αύλακα που χωρίζει το κάτω χείλος από το πηγούνι και βρίσκεται στα άνω 2/3 του πηγουνιού. Είναι το φυσικό χαρακτηριστικό του πηγουνιού στους περισσότερους ανθρώπους. Αυτή η γραμμή ή αύλακα προέρχεται από την πρόσφυση του γενειακού μυός που έρχεται προς τα άνω και τελειώνει (προσφύεται) κάτω από το δέρμα κάτω από το κάτω χείλος. Σχηματίζει δε μια γωνία 130 περίπου μοιρών.

Η αύλακα αυτή μοιάζει με την ρινοχειλική αύλακα η οποία αλλάζει με την ηλικία και βαθαίνει. Η γενειο-χειλική αύλακα παραμένει σταθερή στο πέρασμα των χρόνων και δεν αλλάζει. Το βάθος της γενειο-χειλικής αύλακας επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες και γίνεται πολύ βαθιά όταν η κάτω γνάθος είναι μικρότερη.

Όταν τα κάτω δόντια είναι σε θέση πίσω από τα άνω (class ΙΙ malocclusion) το κάτω χείλος διπλώνει κάτω από το άνω χείλος και κάνει την αύλακα πιο βαθιά. Όταν τα κάτω δόντια προβάλλουν πέραν των άνω (class III malocclusion ) η αύλακα επιπεδώνεται ή δεν υπάρχει. Η εμφάνιση αυτή είναι κληρονομική.

Η γενειο-χειλική αύλακα είναι σπάνιο πρόβλημα αισθητικής χειρουργικής αλλά μια ομάδα ανθρώπων μπορεί να θελήσει να βελτιώσει το βάθος αυτής της αύλακας.

Μη χειρουργική και χειρουργική αντιμετώπιση

Η πιο συχνή απλή τεχνική για την διόρθωση της βαθιάς γενειο-χειλικής αύλακας είναι η αύξηση με ενέσιμα υλικά όπως υαλουρονικό οξύ αλλά και μεταφορά λίπους. Η θεραπεία αυτή απαιτεί επανάληψη κατά περιόδους.

πλαστική σαγόνι διπλοσαγωνο
Η εκπομπή Πρωτοσέλιδο του Κυπριακού καναλιού Sigma tv έχει καλέσει τον Νώντα Καποσίτα σε μια συζήτηση για το θεληματικό πρόσωπο και θεληματικό πηγούνι. Αναλύονται οι ενδείξεις για την γενειοπλαστική, τα ενθέματα του πηγουνιού. Ο Κος Καποσίτας αναλύει τα ενθέματα της κάτω γνάθου, τα ενθέματα ζυγωματικών αλλά και την επιλογή των υποψηφίων για τις επεμβάσεις αυτές.

Οι χειρουργικές τεχνικές χωρίζονται:

1: Στην απλή διόρθωση με ένα ευθύ μόσχευμα σιλικόνης
2: Στις ορθογναθικές μεθόδους μετά από μελέτη (κεφαλομετρική ανάλυση και ορθοδοντική μελέτη) και θεραπεία για λύση του προβλήματος των οστών χειρουργικά.

 Αρκετοί υποψήφιοι δεν επιθυμούν μια σύνθετη χειρουργική λύση και επιλέγουν την τεχνική με το μόσχευμα σιλικόνης.

Η μέθοδος γίνεται με τοπική αναισθησία μέσω δύο τομών 1 mm η κάθε μία στον βλεννογόνο του χείλους. Απελευθερώνουμε τον γενειακό μυ και και μειώνουμε το βάθος της αύλακας. Στο χώρο (pocket) που δημιουργείται τοποθετείται το μόσχευμα της σιλικόνης (Soft silicone tube-shaped implants) κάτω από το δέρμα.

Οι διαστάσεις του ενθέματος ποικίλλουν ανάλογα με το πρόβλημα. Συνήθως ένα μόσχευμα 5mm σε διάμετρο και 35 mm σε μήκος αρκεί. Στις δύο μικρές τομές βάζουμε απορροφήσιμα ράμματα και φυσικά δεν υπάρχουν μελανιές μετά την μικροεπέμβαση

πλαστική σαγόνι διπλοσαγωνο
Δείτε στο βίντεο την συνέντευξη του γνωστού ηθοποιού Ασημάκη Αλεξίου να μιλάει για τις επεμβάσεις τοποθέτησης ενθεμάτων στις γωνίες της κάτω γνάθου και και στο πηγούνι (γενειοπλαστική) που υποβλήθηκε από τον Δρ Ν.Καποσίτα

 

Γενειοπλαστική. Φωτογραφίες