Όγκοι του δέρματος

Καλοήθεις και κακοήθεις (καρκίνοι του δέρματος)

Οι δερματικοί καρκίνοι περιλαμβάνουν το μελάνωμα,το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα,και το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα και συχνά αρχίζουν σαν μια μεταβολή στο δέρμα. Μπορεί να είναι μια αλλαγή μιας προ-καρκινικής βλάβης που μεταβάλλεται σε καρκίνο. Υπολογίζεται το 40%-50% των των ανδρών μέχρι τα 65 χρόνια μπορεί να εμφανίσουν τουλάχιστον έναν δερματικό καρκίνο. Οι καρκίνοι το δέρματος πρέπει να αντιμετωπίζονται έγκαιρα.

Ακτινική κεράτωση

Αυτές οι μικρές πλάκες που οφείλονται κυρίως στον ήλιο παρουσιάζονται στο κεφάλι,στον αυχένα,στα χέρια,και γενικά παντού. Πρόκειται για πρώιμη εμφάνιση ενός καρκίνου αλλά δεν μπορείς να πεις με σιγουριά ποιά πλάκα θα αλλάξει και θα γίνει κακοήθης. Στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν αλλάζουν αλλά καλό θα ήταν να γίνει έγκαιρη θεραπεία πριν γίνουν ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα.

Μελάνωμα

Το μελάνωμα δεν είναι σύνηθες όπως οι άλλοι τύποι καρκίνου του δέρματος αλλά είναι ο πιο σοβαρός και δυνητικά θανατηφόρος. Πιθανά ύποπτα σημεία είναι είναι η μεταβολή στην εμφάνιση μιας ελιάς,σπίλου,η μια προηγούμενης μελαγχρωματικής περιοχής. Συμβουλευθείτε έναν έμπειρο πλαστικό χειρουργό εάν μια ελιά αλλάξει χρώμα,σχήμα,μέγεθος, γίνει πιο σκούρα στο χρώμα,έχει ανώμαλο περίγραμμα,και κνησμό,ή ροή υγρού ή αίματος.

Επιδερμοειδές καρκίνωμα-ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα

Πρόκειται για ένα σκληρό οζίδιο που μπορεί να ματώνει ή να εμφανίζει κρούστα και δεν επουλώνεται μόνο του. Το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα εμφανίζεται στην μύτη,στα αυτιά,στο μέτωπο,στο κάτω χείλος,στα χέρια,και γενικά σε περιοχές που είναι εκτεθειμένες στον ήλιο. Πρέπει να αντιμετωπιστεί γρήγορα αλλιώς μπορεί να επεκταθεί στους γειτονικούς λεμφαδένες.

Περίπτωση ακανθοκυτταρικού καρκινώματος από το αρχείο του Δρ Νώντα Καποσίτα


Figure 1
Ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα στο πτερύγιο του δεξιού αυτιού με ταχεία εξέλιξη

Figure 2
Μετά την αφαίρεση του όγκου επί υγιών ορίων τόσο στα πλάγια όσο και κατά βάθος του όγκου


Figure 3
Σχεδιασμός του Revolving Door Island Flap για αποκατάσταση του δέρματος και του χόνδρου που αφαιρέθηκαν κατά την ογκολογική επέμβαση

Figure 4
Τελικό αποτέλεσμα μετά από 2 μήνες

Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα του δέρματος

Το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα του δέρματος είναι το πιο κοινό και αντιμετωπίζεται πιο εύκολα. Εξελίσσεται αργά και εμφανίζεται μόνο σε ενήλικες. Συχνότερα βρίσκεται στα αυτιά,στο πρόσωπο,στον αυχένα,στον θώρακα και παίρνει διαφορετικές μορφές

.